Skip Navigation LinksForside > Blog
Sommerferielæsningen – tre gode råd


For børn er det vigtigt at holde læsning ved lige hen over sommerferien. Her giver vi tre gode råd til sommerferielæsningen. Er du lærer, så er du selvfølgelig velkommen til at sende rådene videre til alle dine søde forældre.

1. Gør det hyggeligt
Læg jer på et tæppe på græsset, i sandet, på trampolinen eller et andet hyggeligt sted. Læs højt for dit barn af en god bog som interesserer barnet.

Tal med barnet om bogens indhold. For eksempel ”Hvad tror du der sker nu?”, ”Hvorfor blev pigen glad?”, ”Hvad ville du gøre hvis det var dig?”. Tal også om hvorfor det giver mening at lære at læse.

Gevinst: Læsning er to ting: afkodning og læseforståelse. Ved højtlæsning er det barnets læseforståelse der styrkes. Barnets ordforråd, viden om verden og den generelle tankemæssige udvikling styrkes. Når du læser op, åbner du en helt særlig verden for dit barn.


2. Vælg en sværhedsgrad som passer dit barn
Forskningen viser at når børn skal lære at læse, er det helt afgørende at bogens sværhedsgrad passer til barnet. Børn læser ofte i for svære bøger, specielt når de skal lære at læse.

Hvis dit barn endnu ikke kan alle lydene i alfabetet, så lyt til Alkalærs ’Lydsangen’ via Spotify eller på YouTube KanalAlkalær. Når barnet kan alle lydene, kan han begynde at læse bøgerne i vores Søde ord-serie. Alkalær har en bred vifte af bøger der er baseret på lydmetoden. Alkalær står for ALLE KAN LÆRE AT LÆSE.

Gevinst: Dit barn vil opleve en succes med at lære at læse. Og hvem synes ikke det er fedt at blive ved, når man oplever man bare bliver bedre og bedre?


3. Læs, og hold ferie
Læsningen skal passe ind i jeres ferieform. Gå på opdagelse på vejskilte, i supermarkedet, på isskiltet og på menukortet. Der er ord alle steder – måske kan I finde lydrette ord barnet kan læse? Ligesom når man er ved at lære at tale, gå eller strikke, skal læsningen holdes ved lige og trænes. Jo mere man træner, jo bedre bliver man.
Læs løs … og husk punkt 1: Det skal være hyggeligt.

Gevinst: Læsningen holdes ved lige, og læseudviklingen fortsætter i den rigtige retning. At kunne læse er en vigtig nøgle til at klare sig godt i livet og i samfundet.

Sidegevinst: glade børn og voksne som får ladet batterierne op i sommerferien.

 

Jeg håber I får en fantastisk sommer!

Mange gode sommerhilsner fra Lise S. Christensen
Kursusinstruktør i Alkalær og privatunderviser hos www.LæseRum.dk