Skip Navigation LinksForside > Uddannelse

Uddannelse i Alkalær-metoden

 

Interview af distriktsskoleleder fra Skolegade Skole i Brønderslev

Du kan også lære alle at læse!

Opdagelsen af Alkalær-metoden og dens naturlige læseudviklingstrin markerer begyndelsen på en helt ny epoke inden for læseområdet.

Uddannelsesforløb

Et uddannelsesforløb strækker sig normalt over tre moduler. Hvert modul varer to hele dage. Uddannelsen af en fungerende underviser i indskolingen, i specialundervisningen, en privatunderviser eller fx en forælder der ønsker at hjælpe sit barn, er identisk. Alkalær tilbyder derfor både åbne kursusforløb samt lukkede forløb til skoler og institutioner.

Uddannelsesbeskrivelse

Modul 1 - Alkalær-underviser

Dette modul er et must for dansklærere og børnehaveklasseledere og handler om de helt grundlæggende principper for læseindlæring. Samtidig er det også fundamentalt at man forstår hvordan læsningen kan blive ved med at være en leg for eleverne.

For at lære en elev at læse skal underviseren vide noget om fonetik, kreativitet og anerkendende pædagogik. Rent fagligt handler det om bogstavernes navne, former og lyde, konsonantklynger samt hårde, korte og lange vokaler – og ikke mindst om 100 pct. lydrette ord som er det næste naturlige trin efter indlæringen af bogstavernes lyde.

Vigtigheden af lydrette ord kan næppe overvurderes. Det gælder for begynderen, men også for den ældre elev med læsevanskeligheder.

Pris: 9.250,- (inkl. materialer og forplejning).

Modul 2 - certificeret Alkalær-underviser

Modul 2 giver dig de grundlæggende redskaber til at lære eleven at bryde læsekoden sikkert og hurtigt samt evne til at hjælpe eleven med forskellige typer af læsevanskeligheder. Hvis det danske sprog var lydret, ville det kun tage nogle få måneder at lære at læse, men langt de fleste ord er ikke lydrette. Eksempelvis indeholder dette afsnit kun fire lydrette ord.

Desuden findes der adskillige lyde som ikke har deres eget bogstav, og mange bogstavers lyd skifter tilsyneladende helt umotiveret. Her har vi skurken: den væsentligste årsag til vanskeligheder med at bryde læsekoden. For elever der har flair for læsning, er det ikke noget større problem, men for mange elever er det en uoverskuelig hindring, ikke mindst fordi talesproget konstant bevæger sig længere væk fra skriftsproget.

Pris: 9.250,- (inkl. materialer og forplejning).

Modul 3 - certificeret Alkalær Diplom-underviser

Dette modul giver dig et større overblik og en dybere forståelse for læsningens grundelementer. Læsning består af to ting, nemlig afkodning og forståelse. Begge dele er vigtige, men de er vidt forskellige. Således kan nogle elever fx have nemt ved afkodningen, men store vanskeligheder med tekstforståelsen.

Modulet dækker en grundig gennemgang af konsonantskift og de tre vokalrækker samt hvordan de bruges i praksis, både i læsning og i stavning. Med hensyn til læseforståelse gives der helt konkrete bud på hvordan man gør eleven bevidst om tekstens indhold, og hvordan man kan anvende det man har lært.

Desuden gives der præcise anvisninger på hvad der skal gøres hvis eleven har mistet interessen for læsning eller er blevet decideret skoletræt.

Pris: 9.250,- (inkl. materialer og forplejning).

Tilbud

3 moduler: 24.000,- (spar 3.750,-)

Skriv i kommentarfeltet ved web-bestilling at du ønsker at bestille alle 3 moduler.

(Af praktiske årsager kan du i første omgang kun tilmelde dig Modul 1. Det skyldes at du skal nå at afprøve det du lærer her, i praksis før du kan gå videre til de efterfølgende moduler.)

 

Fonetik-kurset certificeret Alkalær Professionel-underviser

Fonetik-kurset er for helt særlige ’nørder’. Undervisere der interesserer sig for og kan fordybe sig i de mindste detaljer i sprogets fonetiske verden. Her er der afgørende forskel på stød og tryk, her er der tid til at forstå de bagvedliggende grunde til bogstavet R’s indflydelse på fx A’s mange forskellige lyde osv. Der bliver udforsket, arbejdet, rettet og indlært.

Og hvorfor det? Fordi en gennemgribende forståelse af fonetikken kan bruges som et værktøj når dem der har allersværest ved læsekoden, skal lære at læse og når fremmedsprogede ønsker at tale bedre dansk, fx i forbindelse med deres job.

Modulet består altså af intensiv træning i Alkalærs fonetiske metode.

Kurset foregår udelukkende online og over 10 uger a 1½ time med 3 deltagere pr. hold.

Der vil være masser af hjemmeopgaver. Kurset afsluttes efter 10 uger, og du får derefter tilsendt et diplom.

Du kan i øvrigt let oversætte din viden til eventuelle fremmedsprog du underviser dine elever i. Desuden bliver du i stand til at undervise fremmedsprogede der ønsker at tale bedre dansk.

For at indskrive dig på fonetik-kurset skal du have afsluttet Modul 2 af Alkalærs grunduddannelse.

Pris: 4.000,-

 

"Styr på klassen"-workshop

Praktisk workshop for alle undervisere der ønsker at forbedre deres evne til at styre klassen.


Forløbet indbefatter to besøg på skolen, hvor der arbejdes med både teori og praksis. Teorien til dette kursus er baseret på en teoribog der lever op til den gældende skolereform. Ved første workshop bliver der tilrettelagt implementeringsforslag som efterfølgende evalueres ved anden
workshop.

 • Praktiske øvelser
 • Konstruktiv kontrol
 • Overlev inklusion
 • Skab fred og arbejdsro i klassen.

Bogen “Styr på klassen – undgå praksischok/overlev inklusion” sendes til alle deltagere inden start.

Maks. 16 deltagere.

Pris: 12.000,- 

Download uddannelsesprogrammet og læs om de andre muligheder du har for efteruddannelse af hele lærerkollegiet.

Uanset om du er fra en fri- eller folkeskole er der i perioder diverse muligheder for at søge tilskud, f.eks. som her.

OBS! Der er 50% binding ved tilmelding af kurser og workshops, dvs kun 50% kan refunderes ved afbestilling!

Læs artiklen "Min skole er død" af Eva Hejlsø.

 

Betalingsbetingelser gældende for alle moduler/kurser

 • Kursusgebyret skal være betalt senest en måned før kursusstart.
 • Tilmeldingen er bindende. Ved afbud kan kun 50 % af kursusafgiftenkrediteres.
 • Det er muligt uden beregning at flytte til andre hold.
 • Det er muligt for skoler og institutioner at skifte deltagere ud.

Er du ansat af staten, kan du søge støtte til uddannelses- og kursusgebyrer.

Når du har afsluttet et forløb, kan du altid kontakte Alkalær, hvad enten det gælder faglige spørgsmål eller mere generelle informationer mht. anvendelsen af Alkalær-metoden.

Hvor kan man blive uddannet?

Vores egne åbne kurser afholdes altid på en af følgende tre lokationer:

 • Sjælland: Bybjerggard Kro og Hotel, Sundbylillevej 42, 3600 Frederikssund
 • Jylland: Comwell Hvide Hus, Vesterbro 2, 9000 Aalborg
 • Jylland: Comwell Rebild Bakker, Rebildvej 36, 9520 Skørping

Uddannelsesmodulerne ligger som regel på tirsdage kl. 9.30-17.00 og onsdage 9.00-17.00 på Sjælland og tilsvarende blot onsdag/torsdag i Jylland, men der kan forekomme undtagelser.

Dagsforplejning er inkluderet i priserne, men evt. overnatning skal man selv sørge for. Ved eksterne, lukkede hold kan dage og tider tilpasses.

Eksterne kurser: Vi tilrettelægger gerne lukkede kurser for kommuner, distrikter, lærerkollegier, specialskoler m.m. på 10-20 deltagere pr. hold.

 

Kommende uddannelses-moduler:


Modul 1 (kan bookes her på webshoppen eller per mail)
Modul 3 (kan bookes per mail/telefon når deltageren har gennemført og har praktisk erfaring med Modul 2)

 

Download uddannelsesprogram

Direkte link til download.